GORĄCA CZEKOLADA W NAJLEPSZYM WYDANIU!
Na dworze trochę zimno, kocykowo – mamy więc dla Was coś na osłodzenie zimowego czasu!
Proponujemy dwie opcje czekoladowe: gorzką czekoladę dla całej rodziny i czekoladę migdałową z amaretto – dla dorosłych miłośników słodkich smaków :)
Przepisy pochodzą z pięknej książki naszego wydawnictwa:
To ekskluzywny album, który został smakowicie wydany...
Na ponad 700 stronach zawarto ponad 300 przepisów na smaczne ciastka, ciasta krojone, brownies, muffinki, babeczki, desery, puddingi, lody, drinki i przystawki – a zatem wszelkie kulinarne zastosowania czekolady.
Ponadto czytelnik zdobędzie wiele ciekawych informacji o czekoladzie i pozna jej egzotyczną historię – od starożytnego Meksyku aż po czasy obecne.
Książkę zdobi piękna złota obwoluta.
GORĄCA GORZKA CZEKOLADA
Składniki:
750 ml mleka
300 g gorzkiej czekolady
125 ml lekko ubitej śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
kakao do posypania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: 1
- Za pomocą miksera na dużych obrotach ubij w małej misce śmietankę z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkiej pianki.
- W rondelku o grubym dnie zagotuj mleko, nieustannie miksując, aż do uzyskania piany.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, dodaj czekoladę i mieszaj, aż do jej stopienia.
- Wlej do podgrzanych kubków i okryj bitą śmietanką.
- Posyp kakao i natychmiast podawaj.
GORĄCA CZEKOLADA MIGDAŁOWA
Składniki:
500 ml mleka
250 ml śmietanki 36%
90 g mlecznej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
60 ml likieru amaretto
prażone migdały do dekoracji
8 ciasteczek amaretti do przybrania
kakao do posypania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: 1
- W niewielkim rondelku zagotuj mleko i połowę śmietanki, nieustannie miksując.
- Do wrzącego mleka dodaj czekoladę, cukier puder i kakao.
- Mieszaj aż do roztopienia czekolady.
- Wlej po łyżce (15 ml) amaretto do 4 podgrzanych szklanek i zalej masą czekoladową, zdejmując piankę.
- Ubij pozostałą śmietankę na lekką pianę i nałóż na wierzch wszystkich drinków, na koniec dekorując prażonymi migdałami i ciasteczkami.
- Natychmiast podawaj.
Smacznego!
ZŁOTĄ KSIĘGĘ CZEKOLADY
możecie kupić między innymi w:
- księgarni internetowej swiatksiazki.pl
- na stronie internetowej ksiazki.pl
Zdjęcie ilustrujące artykuł: Shutterstock; pozostałe zdjęcia: WO